Alkalmazott módszerek

  • MBSR (Mindfulness Based Meditation): olyan éberségmeditáció, amit a mai medicina, mint hatékony stressz csökkentő eljárást, elfogad.
  • pszichológiai konzultáció, krízis tanácsadás
  • lifecoaching, életvezetési tanácsadás: szezonális életmódtanácsok megbeszélése. A tél hatása testre és lélekre: a lelki egyensúlyvesztés oka és következményei. Az egyensúlyteremtés különböző eszközei (életmódbeli, táplálkozási és kapcsolati szempontok).
  • aktív-analízis: elmélete Wilhelm Stekel munkásságán alapul. Emberképe szerint egy tünet kialakulásában az aktuális környezetnek jelentős szerepe van, ezért a terápia fókuszába a tünetet fenntartó élmény és kapcsolati jellegzetességek megismerése kerül.
  • pszichoanalízis: Elmélete és gyakorlata Sigmund Freud munkásságán alapszik. A magyar pszichoanalitikus Ferenczi Sándor az anya-gyerek kapcsolatot helyezte a pszichoanalízis középpontjába. Tapasztalatai szerint az analitikus engedékenysége, a gyengédségi vágyak kielégítése jobb eredményhez vezet a korai szeretethiány korrekciójában. Tanítványa, Bálint Mihály dolgozta ki a Bálint-csoportok módszerét, amivel háziorvosoknak nyújtott segítséget pácienseik pszichés problémáinak kezelésében. A pszichoanalízis, az analízis énerősítő feszültségoldása mellett, ahol a páciens egy megértő légkörben fokozatosan megéli az érzelmi biztonság nyújtotta élményt, elsősorban az ismétlődő életvezetési problémák mögött húzódó személyiségfejlődés korai zavarának a gyökerét keresi.
  • analitikus testpszichoterápia: olyan mai modern pszichoanalitikus terápia, amely a kapcsolati történések testi szavak nélküli, gyakran tudattalan rezdüléseire figyel.