Recenzió – Buddha a porszívóban

Basa Ágnes, Dobos Andrea Beáta: Buddha a porszívóban – Útmutató a házimunka meditációs gyakorlataihoz

Scolar, Budapest, 2015., ISBN: 978-963-244-441-3

Mai világunk rossz közérzetére, kimerültségre, a spiritualitás és a racionalitás jóféle egysége képes megfelelő gyógymódot kínálni. A meditációt gyakorlók egyetértenek abban, hogy a lélek a gondolatoknak és az érzéseknek annyira kiszolgáltatott, hogy pozitív lelki energia hiányában az egész szervezet elkerülhetetlenül sebezhetővé válik például a betegségekre és más negatív hatásokra.
Mindezt felismerve a szerzők által is támogatott „gyógyulási folyamatok” legfontosabb eleme a lélek maga, ezúttal a házimunkák gyakorlásában rejlő lehetőségekben talál nyugalomra.
A harmonikus otthoni környezet kialakítása és fenntartása erőfeszítést igényel. Basa Ágnes és Dobos Andrea Beáta úgy tekintik a rendteremtést, mint egyfajta játékot, mint a mindennapokban örömet és nyugalmat nyújtó eszközt, a megelégedettség forrását. A család és az otthon iránt érzett szeretet kifejezését.

A szerzők inspiráló idézetek és példák mellett olyan gyakorlati útmutatást adnak a mindennapi házimunkák elvégzéséhez, amivel naponta gyakorolhatjuk a vipasszana meditáció lényegét. A meditációt, mint feszültségcsökkentő és figyelemfejlesztő technikát emelik be a hétköznapok egyhangú háztartási feladatsorainak ismétlésébe, lehetőséget kínálva, hogy  ezáltal átalakítsuk a belső energiákat és feltöltsük a rejtett energiatartalékokat.
Példákat hoznak arra, hogyan lehet új hozzáállással és őszinte belső igénnyel ellátni egy ismétlődő háztartási feladatot, hogy az élményszinten megszerethetővé váljon. Sőt, ötletet meríthetünk, miként lehet ezt a technikát a későbbiekben olyan bonyolultabb ház körüli munkákban is alkalmazni, mint például kertészkedésben, autóápolásban vagy felújítási munkálatokban. Mivel ez a technika is, mint a legtöbb meditatív módszer, egyfajta folyamat-orientált hozzáállással sajátítható el, az átlagosnál több türelmet és kitartást kíván.

Fehér Pálma Virág