Recenzió – Ülj figyelmesen, mint egy béka

Eline Snel: Ülj figyelmesen, mint egy béka – Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek

Scolar, Budapest, 2015., ISBN: 978-963-244-592-2

A stressznek nemcsak negatív hatása lehet lelki életünkre, amennyiben frusztrációt, bizonytalanságot és feszültséget vált ki belőlünk, hanem pozitív izgalmakkal is fűszerezheti az életünket. A valódi probléma a stressz kezelése.
Tapasztalatok szerint, nemcsak a felnőttek és szülők élik meg a hétköznapok nehézségeit különféle stressz reakciókkal reagálva, hanem a különböző életkorú gyerekek is. Gyerekek   esetében a stressz kezelésében gyakran szülői segítség szükséges.

A mindennapi stressz következményeként a leggyakoribb panaszok a koncentrációzavar, az alvászavar vagy a leállíthatatlan gondolatfolyam. Függetlenül attól, hogy alkatánál fogva a gyerekünk hogyan reagál a stresszre, szülőként mindig készen kell állnunk arra, hogy támogassuk a konkrét stresszállapot feldolgozásában.

Eline Snel olyan szerző, aki a tudatos jelenlét gyakorlását javasolja,  mint kiemelten hatékony stresszkezelő eljárást.
A szerző az éberségmeditáció által inspirálódott, és a Jon Kabat-Zinn által képviselt MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) módszer tudatos jelenlét gyakorlását ismerteti meg velünk. Az éberségmeditáció olyan meditációs eljárás, amely hatékonyan segíti az egyensúly és a mély megelégedettség mindennapjainkba való beépítését. Ebben a meditációban a jelen pillanat éberségének a megélése történik.

Könyvében azokat a könnyen elsajátítható meditációs gyakorlatokat ismerteti meg velünk Eline Snel, amelyek segítenek tudatosítani a lelki történéseinket. Ebben külön segítséget jelent a CD melléklet, ami közelebb hozza a gyerekekhez a szorongáscsökkentő gyakorlatok lényegét. Így maga a gyakorlás, a módszer lényege, könnyedén elérhető lesz a gyerekek számára: hogyan oldják fel a szorongást és alakítsák át a haragból eredő energiákat és miként nyerjenek alkotó erőt. Játékosan és eredeti módon dolgozik természetes élethelyzetekkel, ahol a gyerekek egyszerű légzésgyakorlatok alkalmazásával könnyedén elűzhetik a mindennapi stressz okozta panaszokat.

Fehér Pálma Virág